Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις
 
Η γνώμη μου
Άλλο έξοδος από τα μνημόνια, άλλο έξοδος από την κρίση Θυμόμαστε όλοι τον ισχυρισμό «τα μνημόνια έφεραν τη κρίση». Μια παλιότ...
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες (28/6/2018) Την Πέμπτη 28 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά για την μετανάσ...
Η «Έξοδος» από τα Μνημόνια καμουφλάζ του πολιτικού τους τίποτα (4/5/2018) Η άρνηση προτίμησης προς οποιοδήποτε κόμμα είναι το μόνο ανοδικό ρε...
Έχουν πετάξει την ασπίδα. (5/3/2018) Η υπόθεση Novartis έπεσε σαν "βόμβα" στο πεδίο των πολιτικών εντυπώ...
Να ετοιμαστούμε για τις επερχόμενες γεωπολιτικές ανατροπές (26/2/2018) Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην...
FYROM: λύσεις υπάρχουν! (29/1/2018) Μετά από πολύχρονη απραξία και, αφού προηγουμένως επιδόθηκαν σε κεν...
Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια ...
Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Διάλογος με τον λαό» (σημεία) ...
Για την επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (6/12/2017) Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, η ελληνική πλευρά οφεί...
ΔΕΘ 2017: πότε και πως βγαίνουμε από τα μνημόνια (9/9/2017) 1. «Έξοδος από τα μνημόνια» σημαίνει τέλος της οικονομικής επιτήρη...
7 καυτά ερωτήματα για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» Έχοντας διατελέσει αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, με αρμοδιότητα...
«Κεντροαριστερά»: πέρα και πάνω από την απελπισία (3/9/2017) Είναι πια ευκρινείς ή και ομολογημένες οι επιδιώξεις και διευθετήσε...
Κυπριακό: εν αρχή ην το «Σύμφωνο Πρόθεσης Συνύπαρξης» (14/7/2017) Μετά και το πρόσφατο αδιέξοδο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επανατοπ...
Ούτε χρεοκοπία, ούτε μνημόνια - Ομιλία στην συζήτηση της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ (20/2/2017) 1. Πάνε αρκετά χρόνια που η πατρίδα μας ζει με το δίλημμα «ή μνημόν...
Οι διώκτες του Γεωργίου στο σκαμνί! Η επιμονή στη δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατισ...
Η ευκαρία του Brexit: εμείς και η Ευρώπη από την αρχή Αξιοσημείωτο : στο δημοψήφισμα, οι Βρετανοί επέλεξαν να απορρίψουν ...
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (11/11/2014) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και,...
Ομόλογο κατά της ανεργίας τώρα! (20/1/2014) Για το «χρηματοδοτικό κενό» έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Πόσα λε...
Κανένας φόρος στα ακίνητα μόνο ένα δημοτικό τέλος (7/2/2013) Από την χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, φαίνεται να...
«Μητέρα όλων των μαχών» η επιστροφή στις αγορές (27/11/2012) Δήλωση μετά την προέγκριση καταβολής δόσης του δανείου προς την Ελλ...
Σοσιαλισμός ή Χρεοκοπία (04/05/2009) Ομιλία του Παντελή Οικονόμου σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ...
Περισσότερα
Πολυμέσα
 
Οι απαντήσεις που χρωστάνε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (8/4/2013)
Συνέντευξη στην ΝΕΤ (20/3/2013)
Για την λίστα Λαγκάρντ
Η κεντροαριστερά είναι πάντα πλειοψηφία στην Ελλάδα (5/12/2012)
Περισσότερα
Tags
984 422 546 820 2 ραδιόφωνο ευρω 476 ελλαδα 1
 
11 μήνες Υπουργός: ο απολογισμός μου

Από την θητεία μου, ως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012, θα διέκρινα ως άξια λόγου:

1. Την δημόσια δήλωσή μου και την έμπρακτη επιβεβαίωσή της ότι οι δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης για εκποίηση δημόσιας περιουσίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Το τι έχει επακολουθήσει με τις επόμενες κυβερνήσεις είναι γνωστό και πολύ δυσάρεστο: σήμερα, το σύνολο της δημόσιας περιουσίας είναι υποθηκευμένο για 99 χρόνια!
2. Την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο χαρακτηρίστηκε, τότε, «χαράτσι». Το πόσο περισσότερο επιβάρυναν οι επόμενοι, χωρίς εξαίρεση, την φορολογία των ακινήτων είναι επίσης γνωστό και πολύ δυσάρεστο.
3. Την εισαγωγή και εφαρμογή πραγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είτε ενίσχυσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είτε βελτίωσαν τις συνθήκες της ζωής του πολίτη. Ενδεικτικά:

• Η νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και η εφαρμογή διαδικασιών και δράσεων κατά της λαθρεμπορίας των πετρελαιοειδών η οποία απέφερε, τουλάχιστον, 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ετησίως στα δημόσια ταμεία. Οι υπουργικές αποφάσεις για την ολοκλήρωσή τους εκκρεμούν από το 2012. Παρανόμως !
• Η βαριά φορολόγηση στα ακίνητα ιδιοκτησίας εξωχώριων (off shore) εταιριών η οποία είχε ως αποτέλεσμα την προσωποποίηση της ιδιοκτησίας τους.
• Η εντατική προώθηση διαδικασιών ηλεκτρονικής διασταύρωσης, η αναμόρφωση της διαδικασίας των ελέγχων, το πρόγραμμα για τη συμμόρφωση των μεγάλων οφειλετών και η ενθάρρυνση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους ενίσχυσε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και κατένειμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.
• Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
• Η εισαγωγή διαδικασιών εξαγωγής από τα τελωνεία χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση.
• Η τοποθέτηση βυσμάτων παρακολούθησης στα πλοία εφοδιασμού καυσίμων (σλέπια) με κέντρο ελέγχου πορείας στο ΣΔΟΕ.
• Η διαρκής αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμός των φορολογικών και τελωνειακών αρχών ώστε να βελτιώνεται η διαδικασία συλλογής δημόσιων εσόδων, να περιορίζεται το κόστος είσπραξής τους και να απλοποιείται και εξανθρωπίζεται η σχέση της φορολογικής αρχής με τους συμπατριώτες μας.

Τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές -ανάμεσα σε άλλες, φυσικά- έφεραν την Ελλάδα το 2011 πρώτη στις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

Και τα αποτελέσματα από αυτή μου την θητεία των 11 μηνών:
• Τα δημόσια έσοδα ακολούθησαν μια σταθερή πορεία βελτίωσης, παρά την ύφεση και την επακόλουθη μείωση της φορολογητέας ύλης. Το 1ο τρίμηνο του 2012 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 3% έναντι της ίδιας περιόδου του 2011. 
• Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σχηματίστηκε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.

Σκέπτομαι ότι, εάν η πορεία αυτή δεν είχε ανατραπεί από την πρόκληση αλλεπάλληλων, πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική και, πάντως, πολύ καλύτερη.

Έχω πλήρη συναίσθηση ότι όσα έκανα στη θητεία μου οφείλονται, πριν απ όλα, στις μεγάλες θυσίες των συμπατριωτών μας. Ο έπαινος λοιπόν σ’ αυτούς μαζί με τις ευχαριστίες μου για τη κατανόησή τους για τις όποιες αποφάσεις μου δυσκόλεψαν τη ζωή τους.
 

 

 

 

 

 

Αμέσως μετά την ορκωμοσία μου, ως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011, παρακάλεσα να μην κάνω δηλώσεις. Δεσμεύτηκα να κάνω απολογισμό στην λήξη της θητείας μου. Δηλαδή τώρα! Μακριά λοιπόν από εμένα και τους συνεργάτες μου η έπαρση για όσα καλά κάναμε ή για όσα στραβά αποφύγαμε. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι. Τιμούμε απλώς μια δέσμευσή μας απέναντί σας. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • Το τελευταίο τρίμηνο του 2011, σχηματίστηκε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Τα δημόσια έσοδα ακολούθησαν μια σταθερή πορεία βελτίωσης, παρά την μεγάλη ύφεση και την επακόλουθη μείωση της φορολογητέας ύλης. Το 1ο τρίμηνο του 2012 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 3% έναντι της ίδιας περιόδου του 2011.
  • Η νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και η εφαρμογή διαδικασιών και δράσεων κατά της λαθρεμπορίας των πετρελαιοειδών αποφέρει, τουλάχιστον, 500 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ετησίως στα δημόσια ταμεία. Οι υπουργικές αποφάσεις για την ολοκλήρωσή τους εκκρεμεί από το 2012!
  • Η εντατική προώθηση διαδικασιών ηλεκτρονικής διασταύρωσης, η αναμόρφωση της διαδικασίας των ελέγχων, το πρόγραμμα για τη συμμόρφωση των μεγάλων οφειλετών και η ενθάρρυνση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους και η βαριά φορολόγηση στα ακίνητα ιδιοκτησίας off shore εταιριών ενίσχυσαν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και κατένειμαν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη..
  • Ξεκίνησε και προχώρησε η αναδιοργάνωση και ο αναπροσανατολισμός των φορολογικών και τελωνειακών αρχών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια τους σε στελέχη και να ενισχυθεί η τεχνολογική τους υποδομή, με αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα, χαμηλότερο κόστος είσπραξής τους, πιο έντιμη και ανθρώπινη σχέση τους με τους συμπατριώτες μας.
  • Η εισαγωγή διαδικασιών εξαγωγής από τα τελωνεία χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση, περιόρισε το κόστος των εξαγωγών και ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Η Υπουργική Εγκύκλιος για αυτοματοποίηση των επιστροφών του ΦΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά, κατά 900 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ετησίως, της οποίας η εφαρμογή εκκρεμεί από το 2012!
  • Εισήχθη το ηλεκτρονικό τιμολόγιο
  • Τοποθετήθηκαν βύσματα παρακολούθησης στα πλοία εφοδιασμού καυσίμων (σλέπια) με κέντρο ελέγχου πορείας στο ΣΔΟΕ.

   Τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές - ανάμεσα σε άλλες φυσικά - έφεραν την Ελλάδα το 2011 πρώτη στις μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, κατά τον ΟΟΣΑ. Με τους συνεργάτες μου, είχαμε ετοιμάσει ακόμα τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:
  • Το Σχέδιο Νόμου για τα κληροδοτήματα (ψηφίστηκε από την επόμενη κυβέρνηση)
  • Το Σχέδιο Νόμου για την οριοθέτηση και τη προστασία του αιγιαλού (εκκρεμεί)
  • Τη ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων (εκκρεμεί)
  • Τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο δημόσιο κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ στου Ρέντη (εκκρεμεί)

   Έχω πλήρη συναίσθηση ότι όσα έκανα στη θητεία μου οφείλονται, πριν απ όλα, στις μεγάλες θυσίες των συμπατριωτών μας. Ο έπαινος λοιπόν σ' αυτούς μαζί με τις ευχαριστίες μου για τη κατανόησή τους για τις όποιες αποφάσεις μου δυσκόλεψαν τη ζωή τους.

 

 

 

 
 
Βουλή
Ομιλίες
Επίκαιρες Ερωτήσεις
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Συνεντεύξεις
Πολυμέσα
You Tube
Φωτογραφίες
Αθήνα
Eπικοινωνία
Επικοινωνία
 
 
Copyright © ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. All rights reserved