Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις
 
Η γνώμη μου
FYROM: λύσεις υπάρχουν! (29/1/2018) Μετά από πολύχρονη απραξία και, αφού προηγουμένως επιδόθηκαν σε κεν...
Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια ...
Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Διάλογος με τον λαό» (σημεία) ...
Για την επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (6/12/2017) Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, η ελληνική πλευρά οφεί...
7 καυτά ερωτήματα για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» Έχοντας διατελέσει αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, με αρμοδιότητα...
ΔΕΘ 2017: πότε και πως βγαίνουμε από τα μνημόνια (9/9/2017) 1. «Έξοδος από τα μνημόνια» σημαίνει τέλος της οικονομικής επιτήρη...
«Κεντροαριστερά»: πέρα και πάνω από την απελπισία (3/9/2017) Είναι πια ευκρινείς ή και ομολογημένες οι επιδιώξεις και διευθετήσε...
Κυπριακό: εν αρχή ην το «Σύμφωνο Πρόθεσης Συνύπαρξης» (14/7/2017) Μετά και το πρόσφατο αδιέξοδο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επανατοπ...
Ούτε χρεοκοπία, ούτε μνημόνια - Ομιλία στην συζήτηση της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ (20/2/2017) 1. Πάνε αρκετά χρόνια που η πατρίδα μας ζει με το δίλημμα «ή μνημόν...
Οι διώκτες του Γεωργίου στο σκαμνί! Η επιμονή στη δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατισ...
Η ευκαρία του Brexit: εμείς και η Ευρώπη από την αρχή Αξιοσημείωτο : στο δημοψήφισμα, οι Βρετανοί επέλεξαν να απορρίψουν ...
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (11/11/2014) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και,...
Ομόλογο κατά της ανεργίας τώρα! (20/1/2014) Για το «χρηματοδοτικό κενό» έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Πόσα λε...
Κανένας φόρος στα ακίνητα μόνο ένα δημοτικό τέλος (7/2/2013) Από την χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, φαίνεται να...
«Μητέρα όλων των μαχών» η επιστροφή στις αγορές (27/11/2012) Δήλωση μετά την προέγκριση καταβολής δόσης του δανείου προς την Ελλ...
Σοσιαλισμός ή Χρεοκοπία (04/05/2009) Ομιλία του Παντελή Οικονόμου σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ...
Περισσότερα
Πολυμέσα
 
Οι απαντήσεις που χρωστάνε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (8/4/2013)
Συνέντευξη στην ΝΕΤ (20/3/2013)
Για την λίστα Λαγκάρντ
Η κεντροαριστερά είναι πάντα πλειοψηφία στην Ελλάδα (5/12/2012)
Περισσότερα
Tags
εκλογες πασοκ ΟΠΑΠ Ομιλίες δημόσιες -1 Αύξηση σοσιαλισμος κληροδοτήματα πρωτογενες πλεονασμα
 
Βιογραφικό

- Ο Παντελής Οικονόμου γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1950 στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Βόρειο Ήπειρο και της μητέρας του από την Τεγέα της Αρκαδίας.

-  Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι και το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Μάστερ στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Αγγλίας.

- Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Πετροπούλου και έχει δυο παιδιά τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.

- Σταδιοδρόμησε για είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980 έως το 1996) σε διευθυντικές θέσεις στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες.

- Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και του Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδος.

- Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του και έχει διαρκή ενεργή συμμετοχή μέχρι σήμερα. Εκλέγεται διαρκώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής / Εθνικού Συμβουλίου από το 1ο Συνέδριο και έχει εκλεγεί κατ' επανάληψη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου / Πολιτικού Συμβουλίου.  Είναι μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Παγκρατίου. Το 2007 μετά το 8ο Συνέδριο έθεσε υποψηφιότητα για Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε στην ψηφοφορία από 43 μέλη του οργάνου.

- Την περίοδο 1991 έως 1993 ανέλαβε την ευθύνη εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος του  ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένος Γραμματέας του αντίστοιχου Τομέα της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές προτάσεις, όπως ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας – Κύπρου, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και η έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Όπως επίσης, αναδείχθηκαν ως προτεραιότητες, η ανάγκη ανάδειξης της Εθνικής Παιδείας και η συγκρότηση μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης.

- Στην προεκλογική περίοδο του 1993, η δήλωση του υπέρ της φορολόγησης των αποδόσεων των ομολόγων και των ρέπος, στοίχισε την εκλογή του, αλλά επιβεβαιώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα

- Το 1994 συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρίας (ΕΔΕΤ), χώρου επαφής και προβληματισμού για τα δημόσια πράγματα.

- Το 1994 τάχθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μας με την FYROM. Δικαιώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία.

- Το 1995 πρόβλεψε ότι το κύμα των οικονομικών μεταναστών δεν θα είναι παροδικό και ζήτησε την οργάνωση της υποδοχής τους στη χώρα μας και την ομαλή συμμετοχή τους στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα το θέμα αυτό παραμένει στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος.

- Το 1996 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α Αθήνας. Διατέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και ?μυνας,  Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Ρωσία, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

- Το 1997, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, υποστήριξε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μας την Τουρκία μπορεί να προκύψει μόνον με βάση την διεθνή νομιμότητα και όχι ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ δυο πλευρών με αντικρουόμενα συμφέροντα. Η θέση αυτή προξένησε ζωηρές αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, υιοθετήθηκε σύντομα και η στροφή αυτή οδήγησε στην συμφωνία του Ελσίνκι. Στην συνέχεια, το 2002, διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μπους. Στην βάση αυτή σημειώθηκε στην Μαδρίτη και η επιτυχία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορες πλευρές για την ματαίωση ή την φαλκίδευση της.

- Υπήρξε, από την αρχή, εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στην συνθήκη του Μάαστριχτ. Η θέση του ήταν ότι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν ταιριάζει μια τόσο δεξιά στροφή και ότι οι ορίζοντες της ενοποίησης θα έπρεπε να είναι πολύ ευρύτεροι.  Από το 1996, μετά την εγκατάλειψη της ΟΝΕ και τον περιορισμό της σε ζώνη κοινού νομίσματος με ονομαστικά κριτήρια, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του κοινού νομίσματος δεν θα είναι αυτό που περιμένουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Για τον ίδιο λόγο, ήταν από την αρχή και παραμένει αρνητικός για πολιτικές ονομαστικής σύγκλισης, όπως αυτές τις οποίες υπαγορεύει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

- Ειδικότερα για τα δικά μας πράγματα, η εκτίμηση του Παντελή Οικονόμου είναι ότι, πέρα από την υιοθέτηση ονομαστικών στόχων (αύξηση ΑΕΠ, μείωση πληθωρισμού κ.α.), προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Αυτών που συνήθως λέμε « προβλήματα της καθημερινότητας ». Με άλλα λόγια, η απουσία σύγχρονης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και η κρίση της εθνικής μας Παιδείας.

- Ο Παντελής Οικονόμου στάθηκε από την αρχή θετικά προς τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας (23/24 Μαρτίου 2000) για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο μιας οικονομίας βασισμένης στην γνώση. Η προτεραιότητα αυτή παραμένει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε.

- Το 2001 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ρεύματος των Ελλήνων Σοσιαλιστών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.

- Το 2004 τάχθηκε κατά του σχεδίου Ανάν και το 2006 κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

- Σήμερα, υποστηρίζει ότι οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Και στην πατρίδα μας αλλά και στις χώρες της ζώνης του Ευρώ.

- Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προώθησης του Ευρωομολόγου.

-  Το 2009 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Συμμετείχε στις Διαρκείς Επιτροπές Εθνικής ?μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, Διακομματική Επιτροπή για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της.

-  Το Μάρτιο 2011 μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής πρότεινε να βγούμε από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα και να μπούμε στο Μόνιμο Μηχανισμό το 2012 γιατί το Μνημόνιο έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά όχι το πρόβλημα του χρέους. 

- Το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε και με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

-  Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή τον Ιούλιο του 2011, προέβλεψε πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

- Ο Παντελής Οικονόμου ασχολείται με την πολιτική πιστεύοντας σταθερά ότι συμβάλλει με την δραστηριότητά του αυτή στην βελτίωση της κοινωνικής πραγματικότητας.

 
 
Βουλή
Ομιλίες
Επίκαιρες Ερωτήσεις
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Συνεντεύξεις
Πολυμέσα
You Tube
Φωτογραφίες
Αθήνα
Eπικοινωνία
Επικοινωνία
 
 
Copyright © ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. All rights reserved