Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις
 
Η γνώμη μου
Αν γυρίσουμε την πλάτη στα κομματικά κατεστημένα Η πρόσφατη επίσημη συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον κύριο Πούτιν ...
Άλλο έξοδος από τα μνημόνια, άλλο έξοδος από την κρίση Θυμόμαστε όλοι τον ισχυρισμό «τα μνημόνια έφεραν τη κρίση». Μια παλιότ...
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες (28/6/2018) Την Πέμπτη 28 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά για την μετανάσ...
Η «Έξοδος» από τα Μνημόνια καμουφλάζ του πολιτικού τους τίποτα (4/5/2018) Η άρνηση προτίμησης προς οποιοδήποτε κόμμα είναι το μόνο ανοδικό ρε...
Έχουν πετάξει την ασπίδα. (5/3/2018) Η υπόθεση Novartis έπεσε σαν "βόμβα" στο πεδίο των πολιτικών εντυπώ...
Να ετοιμαστούμε για τις επερχόμενες γεωπολιτικές ανατροπές (26/2/2018) Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην...
FYROM: λύσεις υπάρχουν! (29/1/2018) Μετά από πολύχρονη απραξία και, αφού προηγουμένως επιδόθηκαν σε κεν...
Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια ...
Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Διάλογος με τον λαό» (σημεία) ...
Για την επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (6/12/2017) Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, η ελληνική πλευρά οφεί...
ΔΕΘ 2017: πότε και πως βγαίνουμε από τα μνημόνια (9/9/2017) 1. «Έξοδος από τα μνημόνια» σημαίνει τέλος της οικονομικής επιτήρη...
7 καυτά ερωτήματα για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» Έχοντας διατελέσει αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, με αρμοδιότητα...
«Κεντροαριστερά»: πέρα και πάνω από την απελπισία (3/9/2017) Είναι πια ευκρινείς ή και ομολογημένες οι επιδιώξεις και διευθετήσε...
Κυπριακό: εν αρχή ην το «Σύμφωνο Πρόθεσης Συνύπαρξης» (14/7/2017) Μετά και το πρόσφατο αδιέξοδο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επανατοπ...
Ούτε χρεοκοπία, ούτε μνημόνια - Ομιλία στην συζήτηση της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ (20/2/2017) 1. Πάνε αρκετά χρόνια που η πατρίδα μας ζει με το δίλημμα «ή μνημόν...
Οι διώκτες του Γεωργίου στο σκαμνί! Η επιμονή στη δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατισ...
Η ευκαρία του Brexit: εμείς και η Ευρώπη από την αρχή Αξιοσημείωτο : στο δημοψήφισμα, οι Βρετανοί επέλεξαν να απορρίψουν ...
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (11/11/2014) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και,...
Ομόλογο κατά της ανεργίας τώρα! (20/1/2014) Για το «χρηματοδοτικό κενό» έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Πόσα λε...
Κανένας φόρος στα ακίνητα μόνο ένα δημοτικό τέλος (7/2/2013) Από την χθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, φαίνεται να...
«Μητέρα όλων των μαχών» η επιστροφή στις αγορές (27/11/2012) Δήλωση μετά την προέγκριση καταβολής δόσης του δανείου προς την Ελλ...
Σοσιαλισμός ή Χρεοκοπία (04/05/2009) Ομιλία του Παντελή Οικονόμου σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ...
Περισσότερα
Πολυμέσα
 
Οι απαντήσεις που χρωστάνε η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (8/4/2013)
Συνέντευξη στην ΝΕΤ (20/3/2013)
Για την λίστα Λαγκάρντ
Η κεντροαριστερά είναι πάντα πλειοψηφία στην Ελλάδα (5/12/2012)
Περισσότερα
Tags
500 26 130 70 εκλογες 0 144 918 518 90
 
Βιογραφικό
- Ο Παντελής Οικονόμου γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1950 στην Αθήνα. Η καταγωγή του από πατέρα είναι από την Βόρειο Ήπειρο και από μητέρα από την Τεγέα της Αρκαδίας.
 
-  Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι και το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Master of Science στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Αγγλίας.
 
- Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Πετροπούλου. Έχει δυο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.
 
- Σταδιοδρόμησε από το 1980 έως το 2009,  πρώτα σε διευθυντικές θέσεις στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες και στην συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων.
 
- Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και του Οικονομικού Επιμελητήριου της Ελλάδος.
 
- Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του και είχε διαρκή ενεργή συμμετοχή μέχρι το 2013. Μέλος της Τοπικής Οργάνωσης Παγκρατίου, εκλέγονταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής / Εθνικού Συμβουλίου σε όλα τα Συνέδρια, από το 1ο έως και το 9ο, έχοντας επίσης εκλεγεί κατ' επανάληψη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου / Πολιτικού Συμβουλίου.
 
- Την περίοδο 1991 έως 1993 ανέλαβε την ευθύνη εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος του  ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένος Γραμματέας του αντίστοιχου Τομέα της Κεντρικής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές θέσεις: ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας – Κύπρου, η αναχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Όπως επίσης, αναδείχθηκε ως προτεραιότητα,  η ανάγκη συγκρότησης σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης.
 
- Στην προεκλογική περίοδο του 1993, η δήλωση του υπέρ της φορολόγησης των αποδόσεων των ομολόγων και των repos, στοίχισε την εκλογή του, αλλά επιβεβαιώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα
 
- Το 1994 συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρίας (ΕΔΕΤ), χώρου επαφής και προβληματισμού για τα δημόσια πράγματα.
 
- Το 1994 τάχθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μας με την FYROM. Δικαιώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία.
 
- Το 1995 πρόβλεψε ότι το κύμα των οικονομικών μεταναστών δεν θα είναι παροδικό και ζήτησε την οργάνωση της υποδοχής τους στη χώρα μας και την ομαλή συμμετοχή τους στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Το θέμα αυτό έχει εξελιχθεί σε στις μέρες μας σε υψηλή προτεραιότητα δημοσίου ενδιαφέροντος.
 
- Το 1996 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α Αθήνας. Διατέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και ?μυνας,  Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Ρωσία, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
 
- Το 1997, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, υποστήριξε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μας την Τουρκία μπορεί να προκύψει μόνον με βάση την διεθνή νομιμότητα και όχι ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ δυο πλευρών με αντικρουόμενα συμφέροντα. Η θέση αυτή προξένησε ζωηρές αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, υιοθετήθηκε σύντομα και οδήγησε στην συμφωνία του Ελσίνκι. Όπως επίσης, στην βάση αυτή πετύχαμε  την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την απροθυμία από διάφορες πλευρές.
 
- Υπήρξε, από την αρχή, εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στην συνθήκη του Μάαστριχτ. Η θέση του ήταν ότι οι ορίζοντες της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι πολύ ευρύτεροι από μια οικονομική και νομισματική ένωση. Από το 1996, και μετά τον περιορισμό και αυτής της ΟΝΕ σε ζώνη κοινού νομίσματος με ονομαστικά κριτήρια, υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Στην θέση της «ονομαστικής σύγκλισης» του Σύμφωνου Σταθερότητας υποστήριξε από τότε «πραγματική σύγκλιση και ενοποίηση οικονομικής πολιτικής». 
 
- Ειδικότερα για τα δικά μας πράγματα, η εκτίμηση του ήταν ότι, πέρα από την υιοθέτηση ονομαστικών στόχων (αύξηση ΑΕΠ, μείωση πληθωρισμού κ.α.), προτεραιότητα έχει η οικονομική και κοινωνική πρόοδος και η, μέσω αυτής, αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. 
 
- Στάθηκε θετικά ως προς τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισσαβόνας (23/24 Μαρτίου 2000) για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο μιας οικονομίας βασισμένης στην γνώση, προτεραιότητα η οποία όμως εγκαταλείφθηκε πριν ουσιαστικά επιχειρηθεί. 
 
- Υποστήριξε και υποστηρίζει σταθερά ότι οι δημόσιες επενδύσεις στις χώρες της ζώνης του Ευρώ πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. 
 
- Το 2001, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ρεύματος των Ελλήνων Σοσιαλιστών.
 
- Το 2004 τάχθηκε κατά του σχεδίου Ανάν.
 
- Το 2005 τάχθηκε κατά του Σχεδίου Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
- Το 2006 τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
 
-  Το 2009 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Συμμετείχε στις Διαρκείς Επιτροπές Εθνικής ?μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, Διακομματική Επιτροπή για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS.
 
- Το 2010, ως βουλευτής, συμμετείχε στη Επιτροπή Προώθησης του Ευρωομολόγου.
 
-  Τον Μάρτιο του 2011, μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, πρότεινε να αντικαταστήσουμε το 1ο Μνημόνιο με χρηματοδότηση από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την αντιμετώπιση όχι μόνο του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και του εκτροχιασμού του δημοσίου χρέους και της κατάρρευσης του τραπεζικού μας συστήματος. 
 
- Το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, θέση την οποία του εμπιστεύτηκε στην επόμενη κυβέρνηση και ο Λουκάς Παπαδήμος.
 
-  Από τη θέση του αυτή, ως υπουργός αρμόδιος για την δημόσια περιουσία, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή τον Ιούλιο του 2011, δήλωσε πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ζητούσαν οι πιστωτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
 
- Το 2012 εισήγαγε στην Βουλή αυστηρή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών η οποία δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. 
 
- Το 2014 ίδρυσε την πολιτική οργάνωση ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Είχαν προηγηθεί η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά και η απόσυρσή του από τις εκλογές (58, ΕΛΙΑ, ΔΗΣΥ).
 
 
 
Βουλή
Ομιλίες
Επίκαιρες Ερωτήσεις
Γραφείο Τύπου
Δελτία Τύπου
Συνεντεύξεις
Πολυμέσα
You Tube
Φωτογραφίες
Αθήνα
Eπικοινωνία
Επικοινωνία
 
 
Copyright © ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. All rights reserved